Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

130- Jaar geschiedenis Schaap en Citroen Juweliers

De 130-jarige geschiedenis van de naam ‘Schaap’ in Schaap en Citroen.

De geschiedenis van Schaap en Citroen is lang en veelzijdig. De namen Schaap en Citroen worden in 1971 voor het eerst met elkaar verbonden, maar dat markeert niet het allereerste begin van ons juweliershuis. Barend Citroen start onze juweliersgeschiedenis in 1827 en in 1888 maakt de naam Schaap voor het eerst zijn opwachting. Moses Schaap geeft in dat jaar zijn bestaan als rondreizend verkoper van sieraden op en vestigt zich aan de Steenweg in Utrecht als juwelier. In deze straat is Schaap en Citroen 130 jaar later nog steeds te vinden; noem het gerust de bakermat van het huidige Schaap en Citroen.

Joël Schaap 1898 – 1940

Van de twaalf landelijke juweliershuizen van Schaap en Citroen neemt die in Utrecht een bijzondere plek in. Hier, in het hartje van de Domstad, vestigde Moses Schaap 130 jaar geleden zijn juwelierszaak. Moses was hiervoor een marskramer die gedurende vele jaren markten en boeren in de regio Utrecht bezocht met zijn collectie sieraden en luxe gebruiksvoorwerpen. Toen hij besloot om zijn rondtrekkende bestaan achter zich te laten, ging hij op zoek naar een vaste vestigingsplaats voor zijn nieuwe zaak. Moses laat zijn oog vallen op de drukste straat van de provinciehoofdstad, de Steenweg en in 1888 opent hij daar de deuren van zijn juwelierszaak.

De locatie die Moses uitkiest tekent de ambitie en de visie van de marskramer die al snel uitgroeit tot een respectabel juwelier met in de collectie gouden en zilveren voorwerpen, evenals juwelen en horloges. De keuze voor de Steenweg was een zeer juiste. Tegenwoordig is deze winkelstraat nog steeds een van de drukste van de Domstad en bovendien is de huidige winkel van Schaap en Citroen nog steeds in de Steenweg gevestigd. Dat de moderne winkel inmiddels een fantastische Rolex shop-in-shop heeft, is een symbolische kroon op het werk dat begon bij Moses Schaap.

GESCHENKEN VAN BLIJVENDE WAARDE

Moses Schaap werkt hard, bouwt een zeer goede reputatie op en de zaken gaan goed. Hij maakt het vijftigjarig jubileum van zijn zaak nog mee, maar in 1939 overlijdt hij op tachtigjarige leeftijd. De continuïteit van de zaak is echter gewaarborgd door zoon Maurits die al actief is als bedrijfsleider. Oudste zoon Jo heeft dan al een eigen zaak aan het Haagse Noordeinde waar hij ‘geschenken van blijvende waarde’ aanbiedt, zo is te lezen in een oude advertentie. Ook Maurits en zijn vrouw Lydia zitten niet stil. Samen maken zij van de Utrechtse vestiging een fraaie juwelierswinkel waar men voor juwelen, horloges en zilveren gebruiksartikelen terecht kan. Na de Tweede Wereldoorlog pakken Maurits en Lydia Schaap de draad weer op. Begin jaren vijftig wordt in beide filialen van Schaap begonnen met de verkoop van Rolex horloges. Een vertegenwoordiger van het gerenommeerde bedrijf uit Genève kwam persoonlijk uit Zwitserland naar Nederland om te vragen of er interesse bestond voor wat nu het beroemdste horlogemerk ter wereld is. Sindsdien is Schaap, en later Schaap en Citroen, onlosmakelijk verbonden met het prestigieuze horlogehuis Rolex. Ook horloges van Omega en Girard-Perregaux zijn in die tijd in de vitrines van de twee Schaapvestigingen te bewonderen. Maar Schaap heeft meer te bieden dan juwelen en horloges. In een advertentie van 1958 wordt de opening van een speciale afdeling van oud en antiek zilver trots aangekondigd. Denk daarbij aan bijvoorbeeld solide tafelzilver, serviezen en kandelaars.

ROLEX, OMEGA ÉN AUDEMARS PIGUET

Aan het familiebedrijf Schaap in Utrecht komt in november 1969 een einde. Er is geen opvolging en de winkel wordt overgenomen door de in Amsterdam geboren juwelier Sander van Gelder die de ambitie heeft de absolute topjuwelier van Nederland te worden. De Haagse winkel blijft in handen van Maurits Schaap, die in 1978 zijn aandelen verkoopt aan verzekeringsmaatschappij Amev. De horloges van topmerk Audemars Piguet worden begin jaren ’70 aan de Schaap-collectie toegevoegd. Dat betekent dat de Rolex Submariner en de Omega Seamaster nu gezelschap krijgen van een van de beroemdste luxe sporthorloges aller tijden, de achthoekige Royal Oak.

Ook op de juwelencollectie werd in die tijd flink uitgebreid en groeide uit tot een toonaangevend aanbod. De komst van ontwerpen van Andrew Grima, toentertijd hof-ontwerper voor de Engelse Koningin Elizabeth II, als ook de juwelenmerken Loe Lynggaard en Chopard gaven Schaap aanzien en allure. De juwelencreaties van de jaren zeventig zijn weelderig en kleurrijk door het gebruik van bijvoorbeeld opalen en robijnen en bij Schaap worden de trends op de voet gevolgd. Ook Schaaps eigen goudsmeden creëren in die tijd menig avantgardistische juwelencreatie.

SCHAAP EN CITROEN VOOR HET EERST SAMEN

In 1971 komen de namen van de juweliersfamilies Schaap en Citroen voor het eerst samen in een zaak wanneer Sander van Gelder ook de zaak van Citroen in Amsterdam koopt. Zo ontstaat Schaap Citroen van Gelder. In 1975 treedt Sander van Gelder terug en komt het bedrijf in handen van de toenmalige Utrechtse verzekeringsmaatschappij AMEV. Een jaar later versimpelt de nieuwe eigenaar de naam tot Schaap en Citroen. Verschillende overnames volgen en in 2009 wordt Schaap en Citroen opnieuw een familiebedrijf wanneer de Maastrichtse juweliersfamilie Martens de juweliersketen overneemt.

OPNIEUW EEN AMBITIEUS FAMILIEBEDRIJF

Het meer dan honderdjarige familiebedrijf Leon Martens Juwelier geniet internationale bekendheid en is gevestigd in Maastricht. Luud Martens en zijn echtgenote Marie-Louise vormen de derde generatie en de zonen Lex en Dennis zijn de vierde generatie die betrokken zijn bij Schaap en Citroen. Vrijwel onmiddellijk na de overname zijn de verschillende bestaande juweliershuizen van Schaap en Citroen ingrijpend gerenoveerd en naar een hoger niveau getild. In 2014 werd de state-of-the-art multibrand flagshipstore met inpandige IWC boutique aan de P.C. Hooftstraat in Amsterdam geopend. Kort daarna gingen de deuren open van de gecombineerde Rolex Boutique en Patek Philippe Espace in dezelfde straat. Deze enige duobrandstore in Nederland heeft op de eerste verdieping een ruimte exclusief voorbehouden aan het meest prestigieuze horlogehuis Patek Philippe en op de benedenverdieping is een Rolex-wereld gecreëerd.

Inmiddels is het aantal juweliershuizen uitgeroeid tot twaalf winkels die zijn verspreid over heel Nederland. De horloge- en juwelencollecties worden constant verbreed en uitgediept zodat elke wens kan worden vervuld. Het zeer nauwkeurig samengestelde merkenportfolio bevat inmiddels onder andere toonaangevende traditionele Zwitserse horlogehuizen als Breguet, Jaeger-LeCoultre, Cartier, Vacheron Constantin, Zenith en Blancpain, plus sportiever ingestelde merken als Officine Panerai, Roger Dubuis en TAG Heuer, zijn rijk vertegenwoordigd bij Schaap en Citroen. Ook het Duitse haute horlogerie-huis A. Lange & Söhne is in het assortiment opgenomen, net als het in Friesland gevestigde Christiaan van der Klaauw dat gespecialiseerd is in astronomische uurwerken. Natuurlijk is ook het juwelenaanbod van een zeer hoog niveau met merken als Pomellato, Chopard, Piaget, Pasquale Bruni, Casato, Tamara Comolli, Chantecler en Marco Bicego. In de zomer van 2018 werd samen met Royal Asscher de uit twee etages beslaande Diamonds Boutique en de, via een interne doorgang met elkaar verbonden, Hublot Boutique Amsterdam geopend. De boutiques zijn te vinden op de hoek van de P.C. Hooftstraat en de Van Baerlestraat. De twee nieuwste juweliershuizen zijn Schaap en Citroen Vintage Watches in het Conservatorium Hotel en Schaap en Citroen Maastricht.

Eén ding hebben alle twaalf juweliershuizen met elkaar gemeen; mensen staan centraal. Bij Schaap en Citroen is namelijk iedereen ervan overtuigd dat sieraden en horloges mensenwerk is, mensenwerk met gevoel, aandacht en persoonlijk contact. Dat was de afgelopen 130 jaar al zo en dat zal nooit veranderen.

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: