Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Alle facetten van een fonkelende diamant

Posted on

EEN DANS VAN LICHT

Een diamant is een magische edelsteen die licht als het ware laat dansen. Achter de hypnotiserende fonkeling gaat een oud ambacht schuil, een wetenschap eigenlijk, die precies weet hoe een ruwe, doffe diamant tot leven gewekt moet worden.

Wat het geheim is van een perfect geslepen diamant? Bij Schaap en Citroen weten we het. We delen onze kennis en onze liefde voor de nobelste aller edelstenen graag met u.

1100191865 1100191878Een diamant verveelt nooit. Wanneer een diamant perfect is geslepen weet deze keer op keer te betoveren met een ongrijpbare, dansende fonkeling. Voordat het zover is, heeft de gespecialiseerde diamantslijper zeer precies werk verricht. Wanneer u denkt ‘hoe groter de diamant hoe groter de fonkeling’ dan kunnen we u uit deze droom helpen. De schoonheid van een geslepen diamant wordt namelijk niet bepaald door de grootte, maar door de manier waarop het licht wordt gereflecteerd. De facetten van een diamant dienen tijdens het slijpproces optimaal te worden gepositioneerd zodat een maximale hoeveelheid licht wordt toegelaten en weerkaatst kan worden. Een perfect geslepen diamant zorgt voor een optimale schittering en flonkering omdat het licht ongehinderd van de ene naar de andere facet wordt weerkaatst. Die weerkaatsing zorgt voor speelse fonkelingen van licht.

 

Het slijpen van een diamant is essentieel want een ruwe diamant kan namelijk niet als sieraad gebruikt worden. Een ruwe diamant is dof, vrijwel altijd onregelmatig van vorm en eigenlijk niet eens te herkennen als een kostbare edelsteen. De diamant krijgt pas na verschillende bewerkingen zijn ongeëvenaarde vorm en schittering. Eerst moeten alle onzuiverheden uit de steen worden verwijderd en dat gebeurt door het onzuivere deel eraf te slaan (kloven noemen diamantairs dit) of door het doffe gedeelte eraf te zagen. Dit gebeurt echter pas nadat een expert met een scherp en getraind oog heeft bepaald op welke manier de diamant bewerkt moet worden. De diamantslijper bepaalt op basis van zijn kennis en expertise hoe de gevangen schoonheid in de ruwe diamant bevrijd en maximaal benut kan worden.

 

Beroemde slijpvormen
Met behulp van een andere diamant – een industriële diamant in dit geval – wordt de te zagen of te kloven diamant afgetekend. Alleen diamant krast diamant want we hebben het hier natuurlijk wel over het hardste materiaal ter wereld. De diamant scoort namelijk een perfecte 10 op de hardheidsschaal van Mohs. Wanneer er gekozen is voor het kloven, splijt de vakman of -vrouw een stukje van de steen af. Als er tot zagen is besloten, wordt een bronzen schijf gebruikt waarvan de rand bedekt is met een laagje diamantpoeder. Deze schijft maakt tot wel 10.000 omwentelingen per minuut en is in staat heel voorzichtige en heel precies een klein stukje van de diamant af te zagen. Deze manier van bewerken duurt langer dan kloven maar is wel secuurder. Na het kloven of zagen volgt het snijden en ontstaat de grondvorm. De meest voorkomende diamantvormen zijn rond (briljant), ovaal, peervormig, langwerpig (baguette) of vierkant (princess).

 

1100167529Bij Schaap en Citroen hebben wij natuurlijk deze slijpvormen, maar ook de beroemde Royal Asscher Cut in ons assortiment. Een Royal Asscher Cut diamant heeft een uitzonderlijke vierkante slijpvorm met 74 facetten – maar liefst 16 meer dan een vergelijkbare Emerald cut geslepen diamant – en daardoor sprankelt de steen als een ronde diamant. Een Royal Asscher Cut diamant lijkt ook bijna rond wanneer deze op de juiste manier in een ring wordt gezet. De fonkeling van een Royal Asscher Cut diamant is wel eens vergeleken met een eindeloze gang met in elkaar reflecterende spiegels.

 

Cut, colour, clarity, carat
De laatste stap in het ontstaansproces van een diamant als sieraad is het slijpen in de uiteindelijke cut. Diamantpoeder en een draaischijf worden gebruikt om de vorm te kunnen manipuleren. Aan de diamant worden kleine vlakjes geslepen die facetten worden genoemd. Het is van het allergrootste belang dat deze vlakje perfect bij elkaar aansluiten omdat alleen dan een volmaakte schittering kan worden verkregen. En een diamant die volkomen vrij is van insluitsels of onzuiverheden schittert het meest. Een diamant wordt loepzuiver genoemd als hij volkomen doorzichtig en vrij van insluitsels is. De kwaliteit van de diamant bepaald door de zogenaamde vier C’s. Deze vier C’s staan voor: de slijpvorm (cut), de kleur (colour), de zuiverheid (clarity) en het karaatgewicht (caratweight). Diamanten worden beoordeeld op een schaal die start bij D tot en met Z voor kleur (waarbij D de beste is) en voor zuiverheid van Flawless tot I3 waarbij de ‘I’ staat voor ‘included’. Het gewicht wordt uitgedrukt in karaat waarbij 1 karaat gelijk is aan 0.2 gram (200 mg).


Een boutique van licht
Wie de betovering van de diamant wil ervaren kan niet alleen terecht in al onze juweliershuizen, maar kan nu ook terecht in de speciale Schaap en Citroen Diamonds Boutique die is gevestigd aan de Amsterdamse P.C. Hooftstraat. In samenwerking met Royal Asscher, het van oudsher Amsterdamse diamantbedrijf dat internationaal befaamd is en een speciale relatie onderhoudt met ons koningshuis, heeft Schaap en Citroen een bijzondere boutique geopend, waar een uitgebreide diamantcollectie te vinden is. Het pand op de hoek van de P.C. Hooftstraat en van Baerlestraat is verdeeld over twee etages en licht speelt er een voorname rol. Door de speciale lichtinval van de vele ramen komen de verschillende diamantencreaties uit de 1-2-5-, Highlights-, Diamonds- en 1888 collectie uitermate fraai voor de dag. Bovendien is in de Diamonds Boutique een rijke selectie diamantsieraden als ook solitair- en verlovingsringen te vinden van Royal Asscher. In onze nieuwe Diamonds Boutique sprankelen de mooiste diamanten ongeëvenaard.

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: