Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

De Schoonheid Van Edelstenen

De schoonheid van edelstenen! Een edelsteen is een blikvanger in elk sieraad. Er zijn er zoveel dat voor elke vouw, elke uitstraling en elke outfit wel een perfecte steen te vinden is. Maar een edelsteen is meer dan iets om naar te kijken en van te genieten. Elke steen heeft zijn eigen geschiedenis, zijn bijzondere krachten en spirituele betekenis. Elke edelsteen is zeldzaam en uniek.

 

‘Deze edelstenen hebben leven in zich; hun kleuren spreken, ze zeggen waar woorden niet toe in staat zijn.’ De Britse schrijfster en dichteres George Eliot (een pseudoniem voor Mary Anne Evans) wist het halverwege de negentiende eeuw al mooi te verwoorden. Maar haar woorden zijn eigenlijk al eeuwenoud en tegelijkertijd van de toekomst. Edelstenen hebben mensen altijd weten te betoveren met hun kleuren en hun sprankeling en dat zullen ze altijd blijven doen.

artikel edelstenen.png 2

Al eeuwen geleden waren edelstenen belangrijk voor de mens, al werden ze toen nog niet in sieraden voor iedereen verwerkt. De stenen hadden een spirituele betekenis. De energie van natuurproducten als de edelsteen, die miljarden jaren onder de aardbodem is geweest, zou een positieve invloed hebben om de disbalans in lichaam of geest te herstellen. Over de keuze van een steen voor een specifieke wens of klacht zijn boeken en websites volgeschreven. Zo is er bijvoorbeeld de amethist die kalmeert, reinigt en geneest. Deze wordt vaak aangeraden aan mensen met hoofdpijn of migraine. Of het ‘simpele’ bergkristal dat het concentratievermogen vergroot en de drager helpt de spirituele ontwikkeling te versterken.

 

artikel edelstenen

Niet iedereen is spiritueel aangelegd en gelooft in de geneeskundige krachten van edelstenen, maar er is een ding waar iedereen het over eens zal zijn: edelstenen zijn schitterend om te zien. Hun veelheid aan kleuren, de glans en hun sprankeling laten niemand onberoerd. Ook de geschiedenis ervan is aansprekend. Wie een sieraad met edelstenen draagt, draagt een historie van miljarden jaren met zich mee. De steen was er al lang voordat wij er waren en zal er nog veel langer zijn.

 

Als er een merk is dat dankbaar gebruik gemaakt van de vele mogelijkheden van edelstenen, dan is dat Pomellato. Al sinds het merk in 1967 in Milaan werd opgericht door Pino Rabolini staat het synoniem aan creativiteit en kleur. Met zijn modieuze sieraden is het uitgegroeid tot een wereldwijde trendsetter die een instinct voor mode combineert met het vakmanschap van een juwelier. Alle kleurstenen worden met de hand geslepen en van de duizenden die er zijn, weten veel aansprekende exemplaren hun weg naar de sieraden van Pomellato te vinden. Het Italiaanse merk maakt gebruik van populaire soorten als (roze)kwarts, diamant, amethist, saffier, topaas en smaragd, maar ook van minder bekende edelstenen als adularia, prasioliet en marcasiet. De onconventionele, kleurrijke en tegelijkertijd modieuze ontwerpen maken dat we een sieraad van Pomellato altijd in een oogopslag zullen herkennen.

 

Het aantal edelstenen dat over de hele wereld te vinden is, is enorm. Op dit moment zijn er zeker drieduizend soorten bekend en er komen nog regelmatig nieuwe bij. Ze komen op verschillende plekken op de aardbol voor en zijn hierdoor vaak ook verschillend van kleur. Een edelsteen kan worden gewaardeerd op basis van drie eigenschappen: schoonheid, duurzaamheid en zeldzaamheid. De schoonheid van een edelsteen is er nog niet als deze na miljarden jaren onder de grond vandaan komt. Pas na slijpen en polijsten door de vakman of vakvrouw krijgt de steen echt zijn sprankeling en glans en is geschikt om in een sieraad te gebruiken. In een bolle cabochon of een gefacetteerde vorm komt de schoonheid pas echt tot zijn recht. Daarnaast is er de duurzaamheid van een steen.

artikel edelstenen.png 3

Het was de Duitse mineraloog Friedrich Mohs die daarvoor in 1812 een schaal opzette: de Schaal van Mohs. Hoewel tegenwoordig in het laboratorium de hardheid kan worden gemeten, kan zijn werkwijze ook nog worden gebruikt. Hij bepaalde zijn schaal door te kijken welke stof in een andere stof een kras kan maken. De schaal begint bij kalk en de hoogste waarde is de diamant, die in elke andere stof een kras kan toebrengen. Op de tweede plaats in het rijtje van de edelstenen staan de saffier en de robijn, met beiden een hardheid van negen. Topaas heeft een acht op de hardheidsschaal van Mohs. De meeste kwartsen hebben een hardheid van zeven en daarmee zitten ze op dit gebied aan de ondergrens van wat zich edelsteen mag noemen. Ook de zeldzaamheid speelt een rol bij de waardering van een edelsteen. Een edelsteen op zich is al zeldzaam, maar van sommige soorten zijn slechts enkele exemplaren gevonden. De aarde geeft zijn schatten immers niet eenvoudig prijs en de stenen zijn zeker niet altijd eenvoudig bereikbaar. De blauwgroene grandidieriet, de rozebruine painiet of de onder uv-licht fluorescerende benitoïet zullen we niet snel tegenkomen in sieraden. Aan zeldzaamheid hangt natuurlijk ook een bijpassend prijskaartje.

 

Het is onmogelijk elke edelsteen apart te benoemen, maar een zowel spiritueel als in sieraden aansprekend voorbeeld is de rozekwarts. Deze variëteit van kwarts werd in de oudheid al in verband gebracht met de goden Amor en Eros en staat vandaag de dag onder meer voor liefde, vriendschap en vrede. De transparante rozekwarts wordt gevonden in Zuid-Amerika, de structuur wordt als ‘wolkig’ omschreven en de kleur loopt uiteen van licht- tot donkerrozen.

 

Maar of we nu kiezen voor de rozekwarts vanwege de spirituele krachten of gewoon omdat we ze mooi vinden: dicht bij de huid gedragen in een collier, armband, oorhanger of ring komt elke edelsteen het best tot zijn recht.

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: