Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

De subtiele schoonheid van het slanke horloge

Een ultraslank horloge oogt stijlvol en bescheiden, maar is ingewikkelder dan het lijkt. Het ontwikkelen van een zeer dun uurwerk is namelijk een vak apart, dat slechts door weinig horlogemerken beheerst wordt. Deze merken blijven met elkaar wedijveren en proberen elkaar de loef af te steken door steeds weer een nieuw, nog dunner uurwerk op de markt te brengen. En net als de ultieme grens in zicht lijkt, volgt er weer een nieuwe doorbraak. Ergens houdt het op, maar waar is natuurlijk de grote vraag.


Een ultradun uurwerk wordt door veel kenners en horlogemerken beschouwd als een complicatie. Niet omdat het iets bijzonders toevoegt aan een uurwerk, zoals een maanfase of een minute repeater, maar omdat slechts weinig horlogemerken tot de ontwikkeling van een ultradun uurwerk in staat zijn. De ontwikkeling van een zeer dun uurwerk kost veel tijd, vaak jaren, want het is een complexe materie. De eerste stap in de ontwikkeling van een dun uurwerk begint aan de tekentafel. Waar normaal gesproken de functies en hun onderdelen in lagen worden ‘gestapeld’, dient men een geheel nieuwe uurwerkconstructie te bedenken die zo weinig mogelijk ruimte inneemt. Vervolgens dienen alle minuscule onderdelen ook daadwerkelijk geproduceerd te worden. Een tandwieltje zo dik als een haar kunnen de ontwerpers wel bedenken, maar er moeten ook machines zijn die in staat zijn dergelijke onderdelen te vervaardigen. En minstens zo belangrijk: de ultradunne onderdelen dienen de kwaliteitscontroles te doorstaan. Uiteindelijk komen de ontwerptekeningen en de onderdelen terecht bij een ervaren horlogemaker, met een vaste hand welteverstaan. Aan hem de eer om alle flinterdunne onderdelen samen te voegen tot een nauwkeurig uurwerk.

Een ultradun uurwerk leidt natuurlijk tot een ultradun horloge, iets waar veel mensen oog voor hebben. Het is ingetogen elegant en past bovendien perfect onder de manchetten van een overhemd. Het is opvallend onopvallend. Alleen de kenner weet dat een dergelijk plat horloge veel ingewikkelder is dan het eruit ziet.

4300V 000R B064 PROFIL RBL tr 1650935

Slechts een klein aantal merken heeft zich erop toegelegd om ultradunne horloges en uurwerken te creëren en dat doen zij met toewijding. Tijdens de Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) in Genève werden afgelopen januari uiteraard opnieuw records gebroken. Een record was er voor de Royal Oak RD#2, ’s werelds dunste automatische perpetual calendar van slechts 6,3 millimeter hoog. Het heeft het merk vijf jaar gekost om een uurwerk dat normaal gesproken uit drie lagen bestaat, om te vormen tot een uurwerk in één laag. Hierbij hebben de verschillende functies een andere plek in het uurwerk gekregen en zijn de efficiency en robuustheid verbeterd. Het resultaat is het kaliber 5133 dat slechts 2,89 millimeter hoog is.

Een merk dat record na record breekt is Piaget, dat zich al zestig jaar specialiseert in het vervaardigen van horloges met zeer dunne uurwerken. Heel even heeft Bulgari het record in handen mogen hebben met de Octo Finissimo Automatic. Het dunste horloge met automatisch uurwerk was toen 5,15 millimeter hoog en het automatische uurwerk was 2,23 dik. Maar nog geen jaar later wist Piaget dit te overtreffen met de Altiplano Ultimate Automatic. Dit horloge is slechts 4,3 millimeter hoog en dan hebben we het over het volledige horloge, ofwel uurwerk en kast. Het samenvoegen van de kast en het uurwerk is dan ook de reden dat het horloge zo extreem slank is. De kastdeksel fungeert als de platine waarop 219 buitengewoon dunne onderdelen zijn bevestigd. Zeer slanke onderdelen waarvan sommigen amper dikker zijn dan een haartje. Wat ook meewerkt is dat de kleine wijzerplaat op tien uur niet bovenop het uurwerk is geplaatst, maar in het uurwerk, zodat opnieuw enkele millimeters worden gewonnen.

Maar waar houdt het op? Kan een uurwerk nog dunner en wordt het niet te kwetsbaar als onderdelen steeds fragieler worden? De toekomst zal het leren, maar met nieuwe uurwerkconstructies, hightech materialen en geavanceerde productiemethoden moeten er nog wat tienden van millimeters te winnen zijn. Dat dit de toekomst is, liet Piaget alvast zien tijdens de SIHH. Het merk presenteerde namelijk de Altiplano Ultimate Concept. Dit horloge met handopwinding is nog niet in productie genomen, maar met slechts twee millimeter hoogte lijkt het straks onmogelijk dit record nog eens te breken. Of misschien toch wel. De toekomst zal het uitwijzen.

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: