Sign up with your email address to be the first to know about new products, great stories and the latest news about jewellery and watches.

Wilco van Rooijen en zijn Rolex Explorer II

WILCO VAN ROOIJEN IS ÉÉN VAN DE WEINIGE BEROEPSAVONTURIERS DIE NEDERLAND RIJK IS EN HEEFT ALS ENIGE NEDERLANDER OP EIGEN KRACHT EN ZONDER EXTRA ZUURSTOF DE SEVEN SUMMITS EN DE THREE POLES BEREIKT. DIT ZIJN DE ZEVEN HOOGSTE TOPPEN OP ELK CONTINENT EN DE NOORDPOOL, ZUIDPOOL EN DE HOOGSTE POOL, DE MOUNT EVEREST; KLIMMEN DIE NIET IEDEREEN OVERLEEFT. WILCO WÉL EN TIJDENS DIE EXPEDITIES DRAAGT HIJ EEN ROLEX, WELKE HEM – LETTERLIJK – IN WEER EN WIND BIJSTAAT. ALS HIJ NIET OP EXPEDITIE IS, GEEFT DEZE ONDERNEMENDE MAN LEIDING AAN PROJECTEN TER VERBETERING VAN DE NATUUR, LEZINGEN AAN BEDRIJVEN ÓF IS HIJ BIJ ZIJN VROUW EN ZOONTJE. ‘ALS MIJN THUISFRONT MIJ NIET STEUNT, KAN IK NIET ALLES GEVEN.’

Je hebt de Mount Everest in 2004 en de K2 in 2008 zonder extra zuurstof beklommen, terwijl één op de vier klimmers een poging om de top te halen niet overleeft. Waarom is het jou wel gelukt?

‘Omdat ik het mentaal heb weten te overleven. Fysiek was ik niet in het voordeel. Je moet klein en licht zijn – ik ben 1,90 meter lang en ook niet super licht, dus moest ik extra hard werken. Maar ik had een duidelijke focus en wist waar ik naartoe wilde, alsof ik voor een Olympische medaille ging. Makkelijk is dat niet – het heeft mij minimaal tien jaar van mijn leven gekost. Het was het wél dubbel en dwars waard.’

Eén van de dingen die je hebt moeten opofferen zijn je tenen; die zijn afgevroren. Hoe gaat het nu? 

‘Volgens de medische wereld kon ik niet meer hardlopen omdat ik geen tenen meer had en klimmen kon ook niet, want ik zou de kou nietvoelen. Mijn wereld stortte in – het enige wat ikkon was huilen. Gelukkig ben ik door mijn eigen wijsheid in contact gekomen met het Militair Revalidatie Centrum in Doorn en daar zeiden ze: waar een wil is, is een weg. En dus zijn we gaan experimenteren. Geloof het of niet: na een half jaar liep ik weer een halve marathon. Ik ben ervan overtuigd dat mensen tot veel meer in staat zijn dan ze voor mogelijk houden. Iedereen heeft een ongelofelijke power in zich. De vraag is: durf je keuzes te maken zodat die power eruit komt?’

Hoe bereid je je voor op een klim?

‘Ik sport heel veel; van kinds af aan al. Ik ben mijzelf altijd blijven uitdagen om steeds grotere marathons en triatlons te gaan lopen, bijvoorbeeld van vijftien uur. Het is niet mijn doel de snelste te zijn, maar om te onderzoeken hoe ik omga met omstandigheden zoals regen of een lekke band. Vaak stopt de meerderheid bij een tegenslag, maar voor mij begint de wedstrijd dan pas. Hoe herpak ik mezelf? Hoe weet ik mijn krachten te verdelen? Hoe blijf ik gemotiveerd?’

Kun je het gevoel beschrijven dat je krijgt als je de top hebt bereikt?

‘Het is dubbel. Aan de ene kant valt er een last van je schouders, want je hebt zó lang geknokt. Als je eindelijk de top bereikt, ben je euforisch en emotioneel. Tegelijkertijd is de top nog maar halverwege en moet je dus nog terug. En juist tijdens de afdaling is de kans op ongelukken nog groter.’

Wat is jouw tip om tóch door te zetten terwijl je er volledig doorheen zit?

‘Afleiding zoeken, bijvoorbeeld door muziek, een boek of een gesprek. Een mental coach helpt ook écht, die praat jou moed in en herinnert je waarom je begonnen bent. Ik heb echt momenten gehad dat ik jankend mijn vrouw opbelde en naar huis wilde. Zijweet altijd precies te zeggen wat nodig is om door te gaan. Want als mijn thuisfront mij niet steunt, kan ik niet alles geven.’

Tijdens expedities draag je een Rolex Explorer II. Waarom past dit horloge zo goed bij je?

‘Ik droeg vroeger altijd elektronische klokjes met een batterij die nooit werkten bij hoogte of kou, of kapot gingen als ik tegen een rots botste. Daarom kocht ik elk jaar nieuwe horloges. Tot ik het verhaal achter Rolex hoorde. Zo is het merk op het diepste punt van aarde geweest, dus kan het heel wat aan. Kou, regen, hoogte; het horloge is werkelijk tegen alles bestand. En ik heb ook een warm hart voor duurzaamheid, dus de hoge aanschafkosten staan niet in verhouding met die tientallen elektronische klokjes – zeker niet omdat ik hoop dat het een erfstuk voor mijn zoontje wordt. Hét kenmerk van duurzaamheid is dat je langer nadenkt wanneer je iets aanschaft.’

Waarom is het horloge juist tijdens een expeditie zo belangrijk?

‘Klimmen betekent: harde afspraken maken met jezelf. Om de top te bereiken heb je een x aantal uur en dus moet je afspraken maken wanneer je omkeert. Je helderheid neemt namelijk af bij minder zuurstof, waardoor je niet meer alert bent op de tijd. Als je naar wijzers kijkt, verbind je er geen consequenties aan. Daarom is het belangrijk om jezelf te trainen om op het klokje te kijken en bij het zien van de stand van de cijfers te weten wanneer je moet omdraaien. Als het horloge het begeeft, kun je grote fouten maken.’

De self-winding, 10ATM waterproof klok met stalen band is gemaakt om zelfs in extreme omstandigheden goed te functioneren. De 3-6-9 uur weergave zorgen voor het makkelijk aflezen van de tijd. De Chromalight wijzers lichten op in het donker en werken tweemaal langer dan standaard luminescerende stoffen.

Klik hier voor informatie en levertijd van de Rolex Explorer II