Sign up with your email address to be the first to know about new products, great stories and the latest news about jewellery and watches.

In het hart van historisch Haarlem

WIE NOG NIET IN HET SCHAAP EN CITROEN JUWELIERSHUIS IN HAARLEM GEWEEST IS, MOET ZEKER EENS GAAN! WANT DIT IS TOCH WEL EEN HEEL BIJZONDERE VESTIGING. IN EEN PAND MET EEN HISTORISCH VERHAAL, IS EEN MOOIE MIX VAN OUD EN NIEUW GEMAAKT ENZO IS EEN JUWELIERSHUIS MET TIJDLOZE KLASSE ONTSTAAN. STORE DIRECTOR RICK VAN DER VLIST VERTELT ER VOL TROTS OVER.

Noem een Nederlandse stad en je kunt er Schaap en Citroen vinden. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag…maar bijvoorbeeld ook Groningen en Den Bosch. En sinds 2012 hoort Haarlem eveneens in dat rijtje thuis. In mei van dat jaar opende het juweliershuis namelijkvoor het eerst een vestiging in deze authentieke stad. Haarlem is een gemoedelijke stad en combineert cultuur met winkelen, historie met eten en drinken en stad met strand. Het is een plek met een enorm rijke geschiedenis en het leuke is dat je dit ook terug ziet in dit juweliershuis. Schaap en Citroen is hier namelijk gevestigd in een monumentaal pand, in het historische centrum.

rickStore Director Rick van der Vlist: ‘In dit pand is tijdens het Spaanse beleg van 1572-1573 een kogel naar binnen geschoten en daardoor staat dit nog steeds bekend als “het pand met de kogel” De mensen waren toen– zo zegt men nu – zo blij dat er geen gewonden waren, dat die kogel in de muur is gemetseld. Nog steeds komen er regelmatig toeristische tours langs het pand, om het huis met de kogel te bekijken.’ En die bevindt zich dus op het hoekje van de Spekstraat en de Warmoesstraat, tegenover de prachtige Grote- of St. Bavokerk, in een pittoresk stukje Haarlem.

De winkel is heel mooi en tijdloos, zo vertelt Rick: ‘Er zijn nog oude elementen te vinden, zoals een mooi houten balkenplafond. Dat is echt heel gaaf. Het interieur is strak en tijdloos, maar dankzij die originele elementen ook heel warm – het is een mooie mix tussen oud en nieuw. De winkel straalt tijdloze klasse uit. Het is ook heel licht en dat is fijn. Ik vind het bijzonder dat deze winkel, die duidelijk heel nieuw is, toch een heel lekkere sfeer heeft. Het is er gemoedelijk en knus.’ En dat hebben we te danken aan iNeX architecten uit Maastricht; net zoals zij dat deden voor de andere nieuwe en verbouwde Schaap en Citroen vestigingen. Daardoor is het interieur van het juweliershuis in Haarlem ook zo herkenbaar.

S&C Haarlem 003

 

Rick van der Vlist is al sinds de opening werkzaam in de winkel en als Store Director verantwoordelijk voor de vestiging. MBicego_oorhangers2Hij vertelt: ‘Dat houdt in dat ik het dagelijkse bewind voer in de winkel. En het maakt mij verantwoordelijk voor het personeel, de voorraad en presentatie van de juwelen. Ook zijn wij mede verantwoordelijk voor de collecties in de winkels. Zo hebben wij vandaag Marco Bicego juwelen uitgezocht voor Haarlem.’ Een leuk detail is dat dit merk – Marco Bicego – nieuw is in deze winkel. En, zo geeft Rick stiekem toe: het is meteen zijn nieuwe favoriet.‘Het geelgoud wat helemaal terugkomt, de mooie kleur stenen, het Italiaanse design… Ik vind dit echt een heel gaaf merk en het is inderdaad mijn favoriet op het moment.”

Sowieso onderscheiden wij ons hier niet alleen door de uitstekende service, maar ook door onze prachtige collectie met sieraden en horloges die echt ongekend is voor Haarlem. Met de meeste merken die wij voeren zijn wij exclusief in de regio.’ En die regio is in dit geval natuurlijk Haarlem zelf, maar ook alles van Den Helder tot en met Amstelveen en Leiden valt binnen het verzorgingsgebied vandeze winkel.
Concurrentie is er, op de andere eigen boutiques en Amsterdam na, namelijk nauwelijks. Schaap en Citroen richt zich ook vooral op de locale markt. En daarmee beleeft Rick veel leuke momenten, zo vertelt hij: ‘Het leukst aan mijn werk vind ik dat mensen iets bij ons komen vieren – vaak komen mensen iets uitzoeken voor een mooi moment in hun leven. En wij vieren dat feestje toch elke keer een beetje mee! Het is bijzonder om hen bij die gebeurtenissen te mogen adviseren voor dat unieke sieraad of horloge. Dat blijft super leuk om te doen. Ik ben er dan ook hartstikke trots op dat ik voor zo’n mooie winkel verantwoordelijk mag zijn, bij zo’n mooi bedrijf. En daarnaast ben ik natuurlijk ook heel erg trots op mijn collega’s.’